BIO - MACA ANDINA plv. - prášek 250 g

349 Kč 303,48 Kč bez DPH
Skladem (5 ks)

Sušená, mletá hlíza Lepidium meyenii Wallp. - surovina pro individuální použití -  BIO Kvalita

MACA podporuje:

* fyzické a duševní zdraví

* vytrvalost

* vitalitu

* plodnost

* sexualitu

Detailní informace

Detailní popis produktu

Maka je celoroční rostlina z čeledi brukvovitých pěstovaná vysoko v Andách ve výškách 3.500 - 4.500 m.n.m. Je to jedna z nejpřizpůsobivějších pěstovaných rostlin na chladné klima. Díky nízkému vzrůstu a chomáčovitému vzhledu je snadno přehlédnutelná na farmářských polích. Její zoubkované listy se uzavírají k řapíkům. Tvoří malé samooplodnitelné kvítky z vnější strany bílé barvy, typické pro svou čeleď. Užívanou částí je kořenová bulva hruškovitého tvaru, do průměru 8 cm, bledě bíložlutého až tmavočerveného zabarvení. Na rozdíl od mnoha příbuzných rostlin se maka rozmnožuje semínky. Ačkoli je celoroční, plodí pouze jednou do roka, pro růst sklizněschopného tuberu je potřeba 7 - 9 měsíců. Region, ve kterém se maka vyskytuje je vysokohorský terén, nehostinný, s intenzívním slunečním svitem, ostrými větry a stále ledovým počasím. S těmito extrémními podmínkami a bídnou kamenitou půdou, která je jinak zemědělsky prakticky nevyužitelná se maka za staletí své existence zcela ztotožnila a plně se přizpůsobila daným podmínkám. Maka byla domestikována ca před 2000 let Inky, i když archeologické nálezy primitivních kultur datují kultivaci maky mnohem zpátky, ca do roku 1600 př.n.l..
Pro andské Indiány je maka hodnotnou komoditou. Poněvadž zde nerostou prakticky žádné jiné plodiny, byla maka často měněna za produkty z nižších výšek jako rýže, kukuřice a fazole. V posledních letech se začíná obchodovat i sušený prášek maky. Domorodí Indiáni maku pravidelně již před příchodem Inků pro její nutriční účinky. Maka je hlavní součástí zdejší stravy, pro svoji vysokou výživovou hodnotu. Je bohatá na cukry, proteiny, škroby a esenciální minerály, speciálně jód a železo. Kořenová hlíza ( tuber ) bývá konzumována čerstvá nebo sušená. Čerstvý kořen bývá zapékán v popelu jako sladký brambor, sušený je skladován a posléze vařen v mléku nebo vodě. Indiáni mohou též připravit fermentovaný, sladký alkoholický nápoj, populárně zvaný maca chicha. V oblasti Huancayo ( Perú ) je velmi populární pudink a džem z maky. Kořen má totiž svou specifickou sladkou chuť a aroma.
Maka byla po mnoho století užívána ke zvýšení plodnosti u lidí i zvířat. První zmínky jsou z období krátce po obsazení území španělskými conquistadory. Dobyvatelé pozorovali velmi nízkou natalitu zvířat v v daných klimatických podmínkách. Místními Indiány jim bylo doporučeno krmit zvířata makou a výsledky byly tak patrné, že se o nich zmínili kronikáři. Jistý záznam z před více jak 200 let popisuje platbu za 9 tun maky, která byla vyvezena z andské oblasti právě za účelem zvýšení natality. Vliv na zvýšení plodnosti byl poprvé klinicky zkoumán počátkem 60-ých let minulého století na laboratorních krysách. Maka získala jméno „peruánský ženšen“, přestože není s vlastním ženšenem botanicky příbuzná. Sušený kořen maky má vysokou nutriční hodnotu, složením podobný obilným zrninám jako kukuřice, rýže nebo pšenice. Obsahuje 59% uhlovodanů, 10,2% proteinů, 8,5% vlákniny a 2,2% lipidů. Mimoto obsahuje velké množství esenciálních aminokyselin a vysokou hladinu vápníku a železa, také významné množství mastných kyselin včetně kys.linolenové, palmové a oleové. Je bohatý na steroly a velký počet minerálů, dále obsahuje alkaloidy, taniny a saponiny. Chemické analýzy provedené v roce 1981 přítomnost biologicky aktivních aromatických isothyokyanátů, obzvláště pak p-methoxylbenzylu a isothiokyanátu, kterým je připisován afrodisiatický efekt. Následující studie maky přisoudily efekt podpory plodnosti glukosinolátům. Přítomnost alkaloidů byla potvrzena, leč tyto nebyly doposud kvantifikovány.

Maka je celosvětově populární pro svůj energizující efekt, podporu plodnosti a odolnost proti fyzické námaze, podporu myšlení a koncentrace, podporu sexuální aktivity u mužů a podporu regulace menstruačního cyklu a nerovnováhy ženských pohlavních hormonů včetně podpory zdraví v menopauze a při chronickém únavovém syndromu. Je užívána jako alternativa steroidním anabolikům pro sportovce (bodybuilders) pro bohatý obsah sterolů. Dnes se sušený kořen maky prodává  doplněk stravy pro podporu vitality a plodnosti. 

Více informací si vygůůglujte……..

Doplňkové parametry

Kategorie: JIHOAMERICKÉ BYLINY
Hmotnost: 0.27 kg