MACA ANDINA FORTE 60 vega tobolek + zinek + selen

ZdarmaZdarma
maca2
269 Kč 233,91 Kč bez DPH
Skladem (> 5 ks)

Dodá tělu harmonii. Srovná  hormony.


MACA podporuje fyzické a duševní zdraví, vytrvalost, vitalitu, plodnost a sexualitu.

SELEN a ZINEK přispívají přirozenému stavu vlasů, nehtů a normální funkci imunitního systému.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Vysoký obsah účinných látek v jedné tobolce + selen + zinek

Dodá tělu harmonii. 

MACA podporuje fyzické a duševní zdraví, vytrvalost, vitalitu, plodnost a sexualitu.
SELEN a ZINEK přispívají přirozenému stavu vlasů, nehtů a normální funkci imunitního systému.

Složení:

MACA (Lepidium meyenii) extrakt 4:1 – 400 mg
Obsah v jedné tobolce – 1600 mg
Extrakt je z peruánské maky BIO kvality.

ZINEK (laktát zinečnatý) – 10 mg

SELEN (selenomethionin) – 55 mikrogramů

Extrakt MACA je vyroben z peruánské hlízy Lepidium meyenii  bio kvality.

Doporučené dávkování:

1 tobolku denně zapít sklenicí vody

Vhodné pro vegetariany a vegany.
Neobsahuje škrob, lepek, konzervanty.

Popis MACA

Maka je celoroční rostlina z čeledi brukvovitých pěstovaná vysoko v Andách ve výškách 3.500 - 4.500 m.n.m. Je to jedna z nejpřizpůsobivějších pěstovaných rostlin na chladné klima. Díky nízkému vzrůstu a chomáčovitému vzhledu je snadno přehlédnutelná na farmářských polích. Její zoubkované listy se uzavírají k řapíkům. Tvoří malé samooplodnitelné kvítky z vnější strany bílé barvy, typické pro svou čeleď. Užívanou částí je kořenová bulva hruškovitého tvaru, do průměru 8 cm, bledě bíložlutého až tmavočerveného zabarvení. Na rozdíl od mnoha příbuzných rostlin se maka rozmnožuje semínky. Ačkoli je celoroční, plodí pouze jednou do roka, pro růst sklizněschopného tuberu je potřeba 7 - 9 měsíců. Region, ve kterém se maka vyskytuje je vysokohorský terén, nehostinný, s intenzívním slunečním svitem, ostrými větry a stále ledovým počasím. S těmito extrémními podmínkami a bídnou kamenitou půdou, která je jinak zemědělsky prakticky nevyužitelná se maka za staletí své existence zcela ztotožnila a plně se přizpůsobila daným podmínkám. Maka byla domestikována ca před 2000 let Inky, i když archeologické nálezy primitivních kultur datují kultivaci maky mnohem zpátky, ca do roku 1600 př.n.l..
Pro andské Indiány je maka hodnotnou komoditou. Poněvadž zde nerostou prakticky žádné jiné plodiny, byla maka často měněna za produkty z nižších výšek jako rýže, kukuřice a fazole. V posledních letech se začíná obchodovat i sušený prášek maky. Domorodí Indiáni maku pravidelně již před příchodem Inků pro její nutriční  účinky. Maka je hlavní součástí zdejší stravy, pro svoji vysokou výživovou hodnotu. Je bohatá na cukry, proteiny, škroby a esenciální minerály, speciálně jód a železo. Kořenová hlíza ( tuber ) bývá konzumována čerstvá nebo sušená. Čerstvý kořen bývá zapékán v popelu jako sladký brambor, sušený je skladován a posléze vařen v mléku nebo vodě. Indiáni mohou též připravit fermentovaný, sladký alkoholický nápoj, populárně zvaný maca chicha. V oblasti Huancayo ( Perú ) je velmi populární pudink a džem z maky. Kořen má totiž svou specifickou sladkou chuť a aroma.
Maka byla po mnoho století užívána ke zvýšení plodnosti u lidí i zvířat. První zmínky jsou z období krátce po obsazení území španělskými conquistadory. Dobyvatelé pozorovali velmi nízkou natalitu zvířat v v daných klimatických podmínkách. Místními Indiány jim bylo doporučeno krmit zvířata makou a výsledky byly tak patrné, že se o nich zmínili kronikáři. Jistý záznam z před více jak 200 let popisuje platbu za 9 tun maky, která byla vyvezena z andské oblasti právě za účelem zvýšení natality. Vliv na zvýšení plodnosti byl poprvé klinicky zkoumán počátkem 60-ých let minulého století na laboratorních krysách. Maka získala jméno „peruánský ženšen“, přestože není s vlastním ženšenem botanicky příbuzná. Sušený kořen maky má vysokou nutriční hodnotu, složením podobný obilným zrninám jako kukuřice, rýže nebo pšenice. Obsahuje 59% uhlovodanů, 10,2% proteinů, 8,5% vlákniny a 2,2% lipidů. Mimoto obsahuje velké množství esenciálních aminokyselin a vysokou hladinu vápníku a železa, také významné množství mastných kyselin včetně kys.linolenové, palmové a oleové. Je bohatý na steroly a velký počet minerálů, dále obsahuje alkaloidy, taniny a saponiny. Chemické analýzy provedené v roce 1981 přítomnost biologicky aktivních aromatických isothyokyanátů, obzvláště pak p-methoxylbenzylu a isothiokyanátu, kterým je připisován afrodisiatický efekt. Následující studie maky přisoudily efekt podpory plodnosti glukosinolátům. Přítomnost alkaloidů byla potvrzena, leč tyto nebyly doposud kvantifikovány.
Maka je celosvětově populární pro svůj energizující efekt, podporu plodnosti a odolnost proti fyzické námaze, podporu myšlení a koncentrace, podporu sexuální aktivity u mužů a podporu regulare menstruačního cyklu a nerovnováhy ženských pohlavních hormonů včetně podpory zdraví v menopauze a při chronickém únavovém syndromu. Je užívána jako alternativa steroidním anabolikům pro sportovce (bodybuilders) pro bohatý obsah sterolů. Dnes se sušený kořen maky prodává jako  doplněk stravy pro podporu vitality a plodnosti. V peruánské bylinné medicíně je maka používána také jako imunostimulant, menstruačních nepravidelnostech, symptomech menopauzy, rakovině žaludku, neplodnosti a ostatních reprodukčních či sexuálních poruchách, též pro zlepšení paměti.

 

Biologický význam zinku.              Zdroj: wikipedia.cz

 
Jídlo a koření obsahující zinek

Zinek patří mezi prvky, které mají velmi významný vliv na správný vývoj všech živých organizmů rostlinných i živočišných. Přitom zinek není obsažen v živých tkáních ve vysokém množství – uvádí se, že tělo dospělého člověka obsahuje pouze přibližně 2 g zinku. Doporučená denní dávka zinku v lidské potravě se pohybuje mezi 15–25 mg prvku.

Přítomnost zinku v organizmu je nezbytnou podmínkou pro správné fungování řady enzymatických systémů – nejvýznamnější je patrně inzulínový. Přítomnost zinku v potravě je důležitá nejen v době růstu organizmu, kde jeho nedostatek vede k opožďování tělesného i duševního dospívání, ale i v dospělosti. Nedostatečné množství zinku v potravě totiž způsobuje nechtěný úbytek na váze, pomalé hojení ran, zhoršování paměti a smyslové poruchy – především zrakové, čichové. Zinek je přítomen v poměrně značném množství ve spermatu a jeho dostatek v potravě je podmínkou pro správný pohlavní vývoj i dokonalou funkci pohlavních orgánů mužů.

V potravě jsou hlavními zdroji zinku játra, tmavé maso, mléko, vaječné žloutky a mořští živočichové – především ústřice. Z rostlinných produktů jde především o celozrnné cereálie, fazole, ořechy a dýňová semena. Protože množství přijímaného zinku, obsaženého v živočišné potravě značně převyšuje objem zinku, který může být získán z rostlinné potravy, je důležité, aby přísní vegetariáni dbali o dostatečný příjem zinku především v případě těhotných žen, kde je doporučovaná dávka zinku na vysoké úrovni kolem 25 mg Zn/den.

Rostlinami je zinek přijímán z půdního roztoku pomocí fytometaloforů (podobně jako u železa, fytometalofory pro železo se nazývají fytosiderofory). Jeho nedostatek způsobuje odumírání vzrostných vrcholů, nadbytek chlorózu.

Výrobce:

SETARIA s.r.o., PharmDr. Karel Ulrych, Pražská 810/16, Praha 10
www.setaria.cz

Více informací o účinných složkách si vygůůůůglujte…...

Doplňkové parametry

Kategorie: VLASTNÍ VÝROBKY
Hmotnost: 0.06 kg