Yacón 50 g čaj - Smallanthus sonchifolius

88 Kč 76,52 Kč bez DPH
Momentálně nedostupné

Smallanthus sonchifolius - yacón

Čeleď Asteraceae        Rod  Smallanthus          Druh:  sonchifolius L.

SLOŽENÍ: 
Yacon (Smallanthus sonchifolius) – sušené listy.

  • pomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru
  • působí podpůrně při cukrovce

 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Smallanthus sonchifolius

Nativní názvy:  aricoma, arboloco, aricona, arikuma, colla, chiriguano, ipio, jacón, jicama, jiquima, jikima, jiquimilla, leafcup, llacon, llacoma, mexican potato, polaco, poire de terre, potato bean, puhe, shicama, taraca, yacón, yacuma, yacumpi

Používaná část rostliny:  Listy, Kořen

Jak užívat:

1 - 2 lžíce sušené rostliny zalít 700 ml studené vody, přivést k varu a  5 minut povařit. Odvar nechat chvíli odstát, poté scedit a pít 3x denně 1 sklenku před jídlem. Odvar je možné popíjet i kdykoliv během dne.  

Popis:

Jakon je vytrvalá bylina dosahující 1,5 až 3 m výšky. Tmavozelené listy barvou i tvarem připomínají listy celeru. Jedná se o jednodomou rostlinu, samčí i samičí žluté až oranžové květy jsou opylovány hmyzem. Rostlina tvoří podzemní trs se 4-20 masitými  hlízami, z nichž každá váží v průměru 500 gramů. Čerstvá hlíza je světle žlutá až světle hnědá, na vzduchu však rychle mění zabarvení do tmavě hnědé až fialové.

Původním stanovištěm jsou jihoamerické Andy na jejichž úbočích a v údolích roste až do výšek 3200 m n.m.. Vyskytuje se v deštných lesích Jižní Ameriky a lze ji nalézt v Peru, Ekvádoru, Bolívie a Kolumbie.

Čerstvé hlízy jsou křehké a šťavnaté s jemnou chutí připomínající jablka nebo meloun a překvapující sladkosti, která se zvyšuje s velikostí hlízy.
Konzumují se čerstvé, sušené na slunci, dušené, pečené či pražené, mohou být dále zpracovány do sirupů či džusů.
Tradiční bylinná medicína používá hlízu a listy jakonu.

Již v dávných dobách znali andští zemědělci výživovou hodnotu jakonu, o čemž svědčí zápisky jezuitského mnicha otce Barnabé Coba, ačkoli za první písemnou zmínku o jakonu je považována zpráva z roku 1615, kdy jej Felipe Guaman Poma de Ayala zařadil do seznamu 55 původních plodin pěstovaných v jihoamerických Andách.

Hlíza je bohatý zdroj (až do 67%) fruktooligosacharidů (FOS). Tyto cukry dodávají hlíze její sladkou chuť, přitom však nezatěžují při konzumaci lidský metabolismus. Z tohoto důvodu se jakon ukazuje jako velmi slibná potravina pro diabetiky a jako podklad pro nízkokalorické sladidlo. Fruktooligosacharidy byly nedávno klasifikovány jako "probiotika." Vzhledem k tomu, že nejsou tráveny v lidském zažívacím traktu, nýbrž jsou v fermentovány ve tlustém střevě za přítomnosti několika bakteriálních druhů (především rody Bifidobacterium a Lactobacillus), pomáhají udržovat vyváženost střevní mikroflóry a napomáhají trávení. Výsledky provedené laboratorní studie naznačily, že probiotický účinek extraktu z hlízy jakonu v průběhu fermentace zvyšuje přirozenou produkci beta-glukanů, které fungují jako nespecifická imunostimulancia.

Kromě těchto sloučenin, hlízy jsou také bohaté na volné fruktózy, glukózy a sacharózy, stejně jako inulin a škrob. Hlízy i listy rostliny obsahují chlorogenovou, ferulovou a kávovou kyselinu, které jsou známé svými antioxidačními účinky.

Dalšími zdokumentovanými chemickými sloučeninami v jakonu jsou: β-pinen γ-cadinen, kyseliny kávová, chlorogenová, 2,4-dikafeoylaltrarová, 2,5-dikafeoylaltrarová, 2,3,5-trikafeoylaltrarová, 2,4,5-trikafeoylaltrarová, 3-kafeoylquinová, 3,5-dikafeoyl-altrarová, 3,5-dikafeoylquinová, ferulová, gallová, gentisová, protokachetická, rosmarýnová, dále pak enhydrin, fluctuanin, inulin, melampolidy, oligofructanty, sonchifolin, tryptofan, a uvedalin

Na základě nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006 se nesmí u potravin (doplňků stravy) uvádět žádná výživové a zdravotní informace s vyjímkou Radou schválených tzv. zdravotních tvrzení. Rada zatím žádné zdravotní tvrzení k bylince a produktům z bylinky Smallanthus sonchifolius L. neschválila

Doplňkové parametry

Kategorie: JIHOAMERICKÉ BYLINY
Hmotnost: 0.07 kg